سرمایه گذاری خصوصی چه تفاوتی با سرمایه گذاری خطرپذیر دارد؟

۰۰/۱۰/۱۹

سرمایه گذاری خصوصی (PE) و سرمایه گذاری خطرپذیر (VC) دو زیرمجموعه اصلی از بخش بزرگ‌تر و پیچیده‌تری به نام بازارهای خصوصی (Private Markets) هستند. از آنجایی که بازارهای خصوصی بیش از یک چهارم (4/1) اقتصاد ایالات متحده را از نظر میزان سرمایه و حدود 98% از اقتصاد این کشور را از نظر تعداد شرکت‌ها کنترل […]

سرمایه گذاری خصوصی (PE) و سرمایه گذاری خطرپذیر (VC) دو زیرمجموعه اصلی از بخش بزرگ‌تر و پیچیده‌تری به نام بازارهای خصوصی (Private Markets) هستند.

از آنجایی که بازارهای خصوصی بیش از یک چهارم (4/1) اقتصاد ایالات متحده را از نظر میزان سرمایه و حدود 98% از اقتصاد این کشور را از نظر تعداد شرکت‌ها کنترل می‌کنند، مهم است که همه افراد فعال در تجارت (از فروش گرفته تا دیگر عملیات‌های موجود در تجارت) با این مفاهیم آشنا شده و بدانند که این بازارها چگونه کار می‌کنند.

شرکت‌هایی که در بازارهای عمومی هستند، می‌توانند سهام خود را به عموم مردم بفروشند (عموم جامعه می‌توانند آن‌ها را بخرند، بفروشند یا در بورس معامله کنند)، اما شرکت‌هایی که در بازارهای خصوصی فعالیت می‌کنند، در ازای تامین مالی (دریافت سرمایه)، به سرمایه گذاران، سهام می‌دهند.

در این مقاله قصد داریم دو بازار بزرگ را که ماهیت بازارهای خصوصی را تشکیل می‌دهند بررسی کنیم: سرمایه گذاری خصوصی (PE) و سرمایه گذاری خطرپذیر (VC).

شباهت‌های سرمایه گذاری خصوصی (PE) و سرمایه گذاری خطرپذیر (VC)

شرکت‌های PE و VC، سرمایه را از سرمایه گذاران معتبر (تایید اعتبار شده) موسوم به شرکای با مسئولیت محدود (LPs) جمع آوری می‌کنند و در اختیار شرکت‌های خصوصی قرار می‌دهند (آن‌ها را تامین مالی می‌کنند).

اهداف شرکت‌های VC و PE نیز یکسان است: افزایش ارزش کسب و کارهایی که در آن‌ها سرمایه گذاری می‌کنند و سپس فروش آن‌ها (یا سهام خود (معروف به مالکیت) در این شرکت‌ها) جهت کسب سود.

تفاوت‌های سرمایه گذاری خصوصی (PE) و سرمایه گذاری خطرپذیر (VC)

شرکت‌های PE و VC اساسا در موارد زیر با یکدیگر متفاوت هستند:

نوع شرکت‌هایی که درآن‌ها سرمایه گذاری می‌کنند.

میزان سرمایه گذاری و تامین مالی

مقدار سهامی که در ازای سرمایه گذاری دریافت می‌کنند.

زمانی که سروکله آن‌ها پیدا می‌شود! (در طول حیات یک شرکت)

نگاهی دقیق‌تر: PE در مقابل VC

شرکت‌های سرمایه گذاری خصوصی (PE) اغلب، اکثریت سهام (50% مالکیت یا بیشتر) شرکت‌های جاافتاده فعال در صنایع سنتی را به مالکیت خود درمی‌آورند. شرکت‌های PE معمولا در کسب و کارهای شناخته شده‌ای که به دلیل ناکارآمدی‌های عملیاتی شرایط خوبی ندارند، سرمایه گذاری می‌کنند.

در این سرمایه گذاری‌ها فرض بر این است که وقتی این ناکارآمدی‌ها اصلاح شوند، این کسب و کارها می‌توانند دوباره سودآور باشند. با این حال، این رویکرد در حال تغییر است، زیرا شرکت‌های PE به خرید شرکت‌های فناوری تامین مالی شده توسط VC ها روی آورده‌اند.

در مقابل، شرکت‌های VC، استارتاپ‌ها را راهنمایی و تامین مالی می‌کنند. این شرکت‌های جوان که اغلب در حوزه فناوری فعال هستند، به سرعت در حال رشد می‌باشند. شرکت‌های VC در ازای مالکیت سهام (کمتر از 50% مالکیت) در این استارتاپ‌ها، آن‌ها را تامین مالی می‌کنند.

سازوکار سرمایه گذاری خطرپذیر (VC) چگونه است؟

شرکت‌های VC جهت جمع آوری سرمایه مورد نیاز برای سرمایه گذاری در شرکت‌ها، صندوق‌هایی را ایجاد می‌کنند و از شرکای محدود خود (limited partners) درخواست سرمایه می‌کنند. با استفاده از این فرآیند، آن‌ها می‌توانند از مجموعه پولی که در شرکت‌های خصوصی با پتانسیل رشد بالا سرمایه گذاری می‌کنند، انتظار سود زیادی داشته باشند.

شرکت‌ها با رشد خود می‌توانند مراحل مختلفی از تامین مالی خطرپذیر را تجربه کنند. شرکت‌های VC معمولا روی یک یا دو مرحله سرمایه گذاری خطرپذیر تمرکز می‌کنند که این موضوع از نحوه سرمایه گذاری آن‌ها نشأت می‌گیرد.

اگر شرکتی که توسط یک شرکت VC تامین مالی شده است، توسط فرد یا شرکت دیگری خریداری شود یا در بازار سهام، عرضه عمومی شود، سودی که نسیب شرکت VC می‌شود، بین شرکای محدودی که در صندوق مربوطه سرمایه گذاری کرده بودند، تقسیم می‌شود. شرکت VC همجنین می‌تواند با فروش برخی از سهام خود به یک سرمایه گذار دیگر (که به عنوان بازار ثانویه شناخته می‌شود) کسب سود کند.

نمونه‌ شرکت‌های تامین مالی شده توسط VC ها

Juul: سازنده سیگارهای الکترونیکی و محصولات نیکوتینی مستقر در سانفرانسیسکو.

Stripe: یک پلتفرم پردازش پرداخت آنلاین که دفتر مرکزی آن در سانفرانسیسکو قرار دارد.

SpaceX: طراح و سازنده موشک و فضاپیما مستقر در لس آنجلس.

Waymo: توسعه دهنده فناوری‌های خودران در منطقه Bay Area (سانفرانسیسکو).

Ripple Labs: توسعه دهنده پلتفرم بلاکچین مستقر در سانفرانسیسکو.

نمونه شرکت‌های VC

Venrock: شرکتی مستقر در پالو آلتو، کالیفرنیا که در زمینه فناوری، نرم افزار و خدمات ابری فعالیت می‌کند.

Accel: یک شرکت VC که در مراحل اولیه شرکت‌های حوزه فناوری اطلاعات، فین‌تک و SaaS سرمایه گذاری می‌کند. دفتر مرکزی این شرکت در پالو آلتو، کالیفرنیا است.

Benchmark: شرکت مستقر در سانفرانسیسکو که در حوزه نرم افزار، ارتباطات و خدمات مصرف کننده سرمایه گذاری می‌کند.

Sequoia Capital: شرکتی مستقر در منلو پارک، کالیفرنیا که به سرمایه گذاری در حوزه‌هایی مانند فناوری نانو، خدمات مالی و مراقبت های بهداشتی علاقه مند است.

Madrona Venture Group: شرکت مستقر در سیاتل که در حوزه تجارت الکترونیک، بازی و رسانه‌های دیجیتال سرمایه گذاری می‌کند.

سازوکار سرمایه گذاری خصوصی (PE) چگونه است؟

بطور مشابه، سرمایه گذاران PE نیز مجموعه‌ای از سرمایه را از شرکای محدود خود جمع آوری کرده و صندوقی را تشکیل می‌دهند (که به عنوان صندوق خصوصی سهام شناخته می‌شود)، سپس آن سرمایه را در شرکت‌های دارای مالکیت خصوصی و با پتانسیل رشد بالا سرمایه گذاری می‌کنند. با این حال، شرکت‌هایی که توسط شرکت‌های PE تامین مالی می‌شوند، متفاوت از استارتاپ‌هایی است که شرکت‌های VC با آن‌ها کار می‌کنند.

در واقع سرمایه گذاران PE ممکن است در شرکتی سرمایه گذاری کنند که در حال حاضر فعالیت نمی‌کند یا در وضعیت بحرانی قرار دارد، اما هنوز امکان رشد و سودآوری برای آن وجود دارد. همچنین ساختار سرمایه گذاری‌های PE می‌تواند متفاوت باشد. رایج‌ترین نوع سرمایه گذاری PE، خرید اهرمی یا leveraged buyout (LBO) است.

خرید اهرمی یا Leveraged Buyout چیست؟

در قراردادهای LBO، یک سرمایه گذار با ترکیبی از حقوق صاحبان سهام و مقدار قابل توجهی بدهی، سهام کنترلی یک شرکت را خریداری می‌کند که در نهایت این بدهی باید توسط شرکت بازپرداخت شود. در این میان سرمایه گذار تلاش می‌کند تا با افزایش سودآوری کاری کند که بازپرداخت بدهی، بار مالی کمتری را برای شرکت ایجاد کند.

زمانی که یک شرکت PE، یکی از شرکت‌های حاضر در سبد سرمایه گذاری خود را به شرکت یا سرمایه گذار دیگری می‌فروشد، معمولا سود می‌کند و این سود را بین شرکای محدودی که در صندوق این شرکت سرمایه گذاری کرده‌اند، توزیع می‌کند. برخی از شرکت‌هایی که توسط PE ها تامین مالی شده‌اند نیز ممکن است به صورت عمومی عرضه شوند.

نمونه‌ شرکت‌های تامین مالی شده توسط PE ها

EQ Office: مالک و پیمانکار ساختمان های اداری در ایالات متحده، مستقر در شیکاگو.

Panera Bread: مالک، پیمانکار و امیتازدهنده (فرانشیزور) کافه-نانوایی‌ها (bakery-cafes)، مستقر در سنت لوئیز.

Refinitiv: توسعه دهنده داده‌های مالی و ابزارهای تجزیه و تحلیل ریسک که دفتر مرکزی آن در شهر نیویورک قرار دارد.

PetSmart: فروشگاه محصولات و خدمات حیوانات خانگی، مستقر در فینکس (Phoenix).

Toms Shoes: تولیدکننده کفش و لوازم جانبی آن، مستقر در لس آنجلس.

نمونه شرکت‌های PE

Kohlberg Kravis Roberts: شرکت PE فعال در نیویورک که در حوزه خدمات مالی، انرژی و محصولات تجاری سرمایه گذاری می‌کند.

The Carlyle Group: شرکت علاقه مند به سرمایه گذاری در محصولات تجاری، فروشگاه‌ها و حمل و نقل که در واشنگتن مستقر است.

The Blackstone Group: شرکت مستقر در نیویورک که در حوزه املاک و مستغلات، بدهی‌های دولتی و صندوق‌های ثانویه سرمایه گذاری می‌کند.

HarbourVest Partners: شرکت فعال در حوزه فناوری اطلاعات، چاپ 3 بعدی و صنایع مربوط به آن، که در بوستون قرار دارد.

Audax Group: شرکت علاقه مند به حوزه زیرساخت، رسانه و نرم افزار که در نیویورک مستقر است.

چرا بازارهای خصوصی باارزش‌تر می‌شوند؟

شرکت‌های خصوصی در گذشته، اغلب هنگامی که نیازشان به سرمایه، بیشتر از میزانی بود که سرمایه گذاران خصوصی می‌توانستند تامین کنند، عرضه عمومی می‌شدند. با اولین عرضه عمومی، یک شرکت می‌تواند به سرعت میزان زیادی سرمایه را از سهامداران عمومی جمع آوری کرده و از آن برای گسترش خود استفاده کند. در دهه گذشته این رویکرد به دو دلیل مهم، کمتر مورد استقبال قرار می‌گیرد:

ارزشمندی بازارهای خصوصی

سرمایه گذاران، بازارهای خصوصی را اشباع کرده‌اند.

با هدف کسب سود زیاد، سرمایه گذاران بیشتری وارد این فضا شده‌اند که هجوم سرمایه‌ها به این بازار را به دنبال داشته است. این موضوع باعث تغییر رویکرد شرکت‌های خصوصی شده است. زیرا آن‌ها دیگر مجبور نیستند برای افزایش سرمایه سراغ عرضه عمومی بروند.

با توجه به اینکه در حال حاضر، شرکت‌ها زمان بیشتری تا مرحله عرضه عمومی دارند، بسیاری از شرکت‌های PE، رویکرد خود را به سرمایه گذاری ترکیبی (crossover investment) معطوف کرده‌اند که به نوعی شبیه به فعالیت VC هاست.

تغییرات در بازار خصوصی همچنین منجر به گسترش بدهی‌های ریسک‌پذیر و رشد حقوق صاحبان سهم شده است، این دو استراتژی سرمایه گذاری، باعث پر شدن شکاف بین فعالیت‌های VC و PE می‌شود.

شرکت‌های خصوصی بیشتری در حال تامین مالی هستند.

از آنجایی که حضور سرمایه گذاران بیشتر، باعث وجود پول بیشتر در بازارهای خصوصی شده است، اکنون زمان خوبی برای شرکت‌های خصوصی جدید است که سرمایه مورد نیاز خود را تامین کنند. در نتیجه، در سال‌های اخیر شاهد افزایش شدید تعداد استارتاپ‌های تامین مالی شده توسط VC ها و شرکت‌های تامین مالی شده توسط PE ها بوده‌ایم.

به عبارت دیگر، هر چه پول بیشتری به این بخش سرازیر شود و شرکت‌های بیشتری در این بازار (خصوصی) بمانند و از این طریق راه‌اندازی شوند، بازارهای خصوصی از نظر ارزش و فرصت به رشد خود ادامه خواهند داد.

چگونه PE و VC می‌توانند با یکدیگر کار کنند؟

از آنجایی که سرمایه در بازارهای خصوصی جریان دارد، در مجموعه‌ای از تراکنش‌های مالی، از قراردادی به قرارداد دیگر منتقل می‌شود. هر بار که این سرمایه در بازارهای خصوصی دست به دست می‌شود، متخصصان این حوزه پیشنهاد به انجام معامله می‌دهند، که آغاز کننده یک مرحله انتقال یا رشد برای شرکت یا شرکت‌های سهیم است. نقشه زیر یک نسخه ساده شده از این مبادلات را نشان می‌دهد.

نحوه کار بازارهای خصوصی

منبع: Pitchbook

مترجم: معین رفیعی مهر

دیدگاه کاربران

پیام‌های حاوی کلمات رکیک و توهین آمیز منتشر نخواهد شد